• Een effectieve banner maken

  • Het maken van een opvallende en bovenal effectieve banner is tegenwoordig niet zo eenvoudig meer als bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Internetgebruikers worden inmiddels dagelijks overspoeld met online advertentie-uitingen en het is als adverteerder moeilijk je te onderscheiden. Ook zien we dat de manier waarop banners worden ingezet sterk is veranderd.
    Waar deze vroeger nog op eenvoudige HTML pagina’s werden geplaatst, zie je tegenwoordig volledige integratie van banners en zelfs applicaties in bijvoorbeeld diverse social media (Facebook, Apps, Blogs, etc.)
    Juist door het explosieve gebruik van deze social media biedt dit tegenwoordig voor zowel bedrijven als particulieren wel weer het voordeel om heel gericht te kunnen adverteren of een visuele boodschap te communiceren.

    Hieronder hebben we enkele tips uiteengezet welke je kunnen helpen een effectieve banner te maken om deze vervolgens via diverse online kanalen in te zetten.

    1. Een banner…….hoe maak ik deze überhaupt?

    Er zijn diverse online webtools te vinden waar je zelf heel eenvoudig banners kunt maken.
    Bannermaker.nl is de eerste Do-It-Yourself online HTML5 bannermaker waar je zeer eenvoudig geanimeerde banners en slideshows kunt maken voor je website en deze vervolgens kunt opslaan in HTML5 of .GIF formaat.
    Je kunt heel eenvoudig (en zonder designkennis) banners en (promotionele) ontwerpen maken aan de hand van een aantal eigenschappen: tekst, kleuren, eigen afbeeldingen, animaties en je krijgt de mogelijkheid je banner op verschillende manieren op te slaan. Zowel naar (embedded) HTML5 naar animated .GIF. Deze laatste kun je naar je PC downloaden / opslaan.

    2. De kern van de boodschap

    De kern van de boodschap (kort) is van groot belang voor visueel promotiemateriaal en banners. Zorg altijd voor een korte, pakkende tekst. Schrap overbodige tekst

    3. Vervang je banners regelmatig

    De CTR (Clickthrough rate) van banners wordt vaak na korte tijd (enkele weken) al minder.
    Zorg ervoor dat je je banner regelmatig aangepast. Hierdoor zal de banner weer opnieuw opvallen voor bezoekers die regelmatig op een website, blog of bijvoorbeeld Facebook pagina terugkeren.

    4. Kleurgebruik

    Uit onderzoek is gebleken dat heldere kleuren het over het algemeen erg goed doen (een hoge CTR). Donker kleurgebruik in banners wordt nog steeds afgeraden.
    Hieronder vind je een eenvoudig overzicht van enkele kleuren met de daarbij behorende natuurlijke associatie:

    Rood = Verhoogd de hartslag, staat voor actie
    Geel = De eerste kleur die de bezoeker zal zien
    Groen = Gemakkelijkste kleur voor de ogen, staat voor veiligheid
    Paars = Staat voor vertrouwen

    5. Contentgerelateerd

    Zeer belangrijk is dat je banner contentgerelateerd is.
    Anders gezegd,; hoe kun je ervoor zorgen dat je banner bij de juiste doelgroep onder de aandacht wordt gebracht. Let er bijvoorbeeld bij het adverteren via Facebook op dat je de juiste leeftijd en doelgroep selecteert.
    Wanneer je deelneemt aan affiliate programma’s, zoals Zanox, Daisycon of Tradetracker, zorg er dan voor dat je instellingen correct staan, zodat je banner(s) op de juiste websites gepubliceerd worden

    Naast bovenstaande tips is het ook belangrijk om een en ander veel uit te testen wat het beste voor je dienst en/of product werkt. Veel uitproberen levert immers vaak de beste resultaten op!